Eerlijk, eenvoudig, effectief en efficiënt

geplaatst in: Algemeen | 2

Door Anneke Knoppert – Dit zijn de vier kernwoorden waar ik mijn Algemene beschouwingen bij de behandeling van de Kadernota 2020 omheen geschreven heb. De Kadernota dient als basis voor de plannen en de bijbehorende begroting voor het komende jaar. Belangrijk dus voor partijen om hun kijk op de toekomst van Ermelo te geven. Het is ook het moment waarop je als partij je eigen, politieke kleur kunt laten zien. Het zijn trouwens ook woorden die ik in mijn eigen leven zoveel mogelijk voor ogen houd, hoewel ik eerlijk moet bekennen dat het laatste woord in de praktijk nog weleens wat in de vergetelheid raakt.

De tijden van nu plannen maken en later bedenken hoe je ze gaat betalen zijn voorbij. De Provincie, die onze (Ermelo’s) financiële situatie in de gaten houdt is onverbiddelijk; plannen maken is prima, maar dan wel eerst uitleggen hoe je ze gaat bekostigen. Dat betekent dat je óf je plannen moet aanpassen óf je inkomsten moet verhogen. Of beide. Dit laatste is het geval voor Ermelo omdat het domweg niet mogelijk is om anders de zaken rond te krijgen. De landelijke overheid schuift meer en meer zaken naar de gemeenten maar ‘vergeet’ daar dan voldoende geld achteraan te schuiven. Dit zadelt vele gemeenten op met grote financiële uitdagingen, zo ook Ermelo. Gelukkig hebben wij nu een wethouder van financiën die samen met de medewerkers van zijn afdeling de zaken goed op een rijtje gezet heeft en ons, gemeenteraad, mogelijkheden aanreikt om te voorkomen dat wij straks echt in de financiële problemen komen. Nu is er nog tijd om het tij te keren en om als gemeente te blijven investeren in een goede leefomgeving voor ons allemaal.

Gelukkig zijn er nog volop plannen voor de toekomst zoals betaalbare huisvesting voor jongeren en eengezinshuishoudens, het nieuwe sportpark met sporthal en zwembad, een gezamenlijk onderkomen voor allerlei culturele verenigingen en organisaties, een beter onderhoud van de openbare ruimte en nog veel meer. Wilt u mijn hele Algemene beschouwing lezen? Klik dan hier

2 Responses

 1. Jobert oostindie

  Beste Anneke,
  Tijdens de behandeling in de Raad begon je je verhaal met een leeg beeldscherm, met andere woorden: wat wordt mijn, ons verhaal?
  Het werd geen verhaal van de Raad, net als voorheen werd het een verhaal van de bestuurders die met bestuurlijke argumenten langs bestuurlijke wegen politiek draagvlak wisten te realiseren bij de collegepartijen die elkaar bijna wurgen..
  Wat was/ is het verhaal van PE anders dan het legaliseren van een verwerpelijke bestuurlijke mores? De recreatie ondernemers weten inmiddels wat deze “nieuwe politiek” voor hen betekent…. En betrokken burgers ook!

  • Anneke Knoppert

   Dag Jobert,
   Mijn verhaal was precies dat, míjn verhaal. Namens de fractie van Progressief Ermelo verteld. Je volgt de Ermelose politiek, en dus ook onze partij, al jaren dus dit verhaal over verantwoordelijkheid nemen kan je moeilijk verbaasd hebben. Dus niets “verwerpelijke bestuurlijke mores die gelegaliseerd worden”, maar eindelijk eens de waarheid onder ogen willen zien en daar dan ook naar durven handelen.
   En “collegepartijen die elkaar bijna wurgen”? Die tijd heeft de Ermelo’se politiek achter zich gelaten. Het zou maar zo kunnen zijn dat het college met die voorstellen komt waar de raad om vraagt.
   Dat in dit geval van belastingverhoging de oppositiepartijen er anders over denken is hun goed recht maar laat (vooral in het geval van het CDA) zien dat zij hun verantwoordelijkheid ontlopen.
   De bewering dat de coalitiepartijen nooit ingaan/meegaan met moties en amendementen van de oppositie is nonsens; dat heeft het afgelopen raadseizoen meerdere keren laten zien doordat deze met verschillende meerderheden gesteund werden. Dit gebeurt uiteraard enkel wanneer je het met de inhoud en de intentie eens bent, en dat was in dit geval niet zo.
   Bij ‘nieuwe politiek’ gaat het om meer dan alleen luisteren, praten en overleggen met inwoners en ondernemers. Het gaat er ook om dat je daarna als volksvertegenwoordiger kijkt naar het grote geheel en kiest voor het algemeen belang. Dat is wat wij, en met ons onze coalitiegenoten, gedaan hebben.
   Groet, Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *