Door Evelien Kars – Wat is er nou gebeurd in de raad woensdagavond in het dossier Tomassen? We hebben meer dan een uur gepraat over het feit of dit onderwerp wel of niet op de agenda moest komen.
De basis waarop de aangevraagde vergunning is beoordeeld, klopt niet. Maar in plaats van dat toe te geven, een besluit te nemen en opnieuw te beginnen, schuift de meerderheid van de raad dit – op verzoek van het college – wederom verder voor zich uit. En kiest daarmee voor de zoveelste keer voor repareren. Reparatie op reparatie op reparatie lijkt synoniem voor zorgvuldigheid. Het college gaat nieuwe onderzoeken uitvoeren. Geen idee of dit kan. Geen idee of dit mag. Geen idee of dit gevolgen heeft voor alle mensen die al bezwaren hebben gemaakt. Wanneer we hier als raad mee verder gaan? Geen idee. De regie ligt nu weer bij het college. Zij bepalen wanneer het naar de raad kan voor besluitvorming. En dat zal op zijn vroegst na het zomerreces zijn. Hoe we het dan gaan behandelen? Ook geen idee.
Wij hadden het graag anders gezien. Er is een fout gemaakt. Het beoordelen van de vergunning is gedaan op de aangevraagde capaciteit (hoeveel Tomassen zegt nu te doen). Maar dat moet de maximale technische capaciteit (hoeveel Tomassen zou kunnen doen) zijn. We hadden dus gisteravond prima een besluit kunnen nemen.
Want: de beantwoording van de bezwaren – vastgelegd in de zienswijzenota – bevat dus fouten. Je kunt als raadslid dan besluiten: deze nota kunnen we niet vaststellen. En omdat je die dus niet kunt vaststellen, kan je ook de verklaring van geen bedenkingen niet afgeven. Gewoon twee keer tegen stemmen op het moment dat het voorstel in stemming wordt gebracht.
En dan? Met een schone lei beginnen. Op basis van de juiste stappen: beoordeel wat de technische capaciteit (hoeveel eenden kunnen er maximaal geslacht en verwerkt worden in de huidige slachterij) is. Is die boven de 25.000 ton, wat zeer aannemelijk is op basis van alle informatie die nu al voorhanden is, dan is het bedrijf dus m.e.r.-plichtig. Dit betekent dat het er een milieu effect rapportage gemaakt moet worden waarin de nadelige gevolgen voor het milieu en de leefomgeving beschreven worden. En een bedrijf waar deze m.e.r.-plicht voor geldt, past niet in het geldende bestemmingsplan voor dit woon-/werkgebied. Zit de huidige maximale technische capaciteit van de slachterij daar onder? Dan is een m.e.r. niet verplicht en dan kunnen we de illegale bouwwerken legaliseren. Klaar.
Wilt u de uitzending terugkijken? Dat kan, via deze link, agendapunt 2 https://ermelo.raadsinformatie.nl/vergadering/1092621/Raadzaal