Progressief Ermelo bestaat deze maand 30 jaar. Dit vieren wij met een bijzondere, groene jubileumavond. Gastsprekers zijn Frans ter Maten, oud-heemraad namens Water Natuurlijk en Gert Schuurman, voorzitter van het NMP Ermelo. In hun lezing zullen zij terugblikken en vooruitkijken op onze omgang met water en de landschappen van Ermelo. Na deze lezingen is er een forum met de sprekers en onze fractievoorzitter Evelien Kars en is er alle tijd voor het stellen van vragen en het delen van inzichten en ideeën.
Wij nodigen u van harte uit dit jubileum met ons te vieren in de Gondelier (naast de Kanovijver, Suikerbakker 40) op donderdagavond 30 november.
Het programma start om 19.45 uur, inloop is vanaf 19.15 uur.
“Een kijkje door de ‘terugkijkverrekijker’. Stel het is 2120 en Nederland ziet eruit zoals wetenschappers van de WUR (Wageningen Universiteit) in hun “manifest Nederland 2120” hebben beschreven. Hoe zouden we, met die wetenschap in ons hoofd gebeiteld, nu, morgen en overmorgen, rekening houdend met klimaatverandering in de delta Nederland, moeten handelen bij de ruimtelijke inrichting en ontwikkeling van onze steden, ons platteland, onze natuur. (Om dat beeld ook te kunnen realiseren.) Het is misschien wel koffiedik kijken door een “terugkijkverrekijker”. Maar alles beter dan door kabbelen op de manier waarop we het de afgelopen jaren deden. Want dan weten we zeker dat we krijgen wat we gisteren kregen: een ongezonde leefomgeving voor ons, maar zeker voor de volgende generaties mensen, planten en dieren. En één ding is zeker: mijn kleindochter van 14 maanden vergeeft mij nooit als ik er niet alles aan doe om voor haar en haar generatiegenoten een gezonde groene leefomgeving achterlaat.” Frans ter Maten | “Ermelo ligt op de flank van de stuwwal Ermelo-Garderen. De stuwwal is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Na de laatste ijstijd heeft de mens invloed op het landschap gehad en dat vooral in de laatste twee eeuwen. Was de invloed van de jagers/verzamelaars vrij beperkt, dat van de eerste landbouwers niet. In het landschap is dat nu nog altijd zichtbaar. Raatakkers, heidevelden en zandverstuivingen. Omstreeks 1850 greep de overheid krachtig in. Woeste gronden werden omgezet tot productiebossen en landbouwgebieden. Heden ten dage vindt er omzetting van kleinschalige landbouw naar grootschalige. Uitgestrekte landbouwpercelen en megagrote stallen. Als men topografische kaarten uit 1923 vergelijkt met kaarten uit 2023 kan men de verandering in het landschap zien.” Gert Schuurman |