Eind februari hebben we met verschillende leden van Progressief Ermelo een bezoek gebracht aan boerderij de Grote Koekoek, aan de Jonkheer dr. J.C. Sandbergweg 68. Een pachtboerderij met 52 hectare grond.
Een familiebedrijf sinds de jaren vijftig. Gestart als een gemengd bedrijf, waar gewerkt werd met paard en wagen. Door de tweede generatie is het bedrijf langzaamaan omgevormd naar een melkveebedrijf. En deed mechanisatie ook zijn intrede.
Sinds 2012 boert hier de derde generatie, Eefje en Erik Kuyt – Meihuizen. En zien zij niet de groei naar de 92 vergunde melkkoeien als toekomstige weg, maar het levensvatbaar houden met de gemiddeld 70 melkkoeien, 18 pinken en 18 kalfjes en aanvullende inkomstenbronnen.
Een uitdagende plek voor een boerderij. Midden in het Natura 2000 gebied, op het Landgoed Sanberg van Leuvenum. Maar bovenal een prachtige plek.
Koeien in de wei
Een boerderij waar in de periode april tot oktober de koeien dagelijks naar de weide worden gebracht, ’s ochtends na de eerste melkronde. En waar zij ’s avonds weer op stal staan – na de tweede melkronde. Een arbeidsintensief proces – er moet een weg worden overgestoken – het land ligt niet direct aangrenzend aan de boerderij en is verdeeld over meerdere kleine percelen.
Een boerderij die zelf zorgt voor de verjonging van de dames, oftewel, van elke lichting jonge kalfjes blijft een deel op de boerderij om zo ook weer een melkkoe te worden.
Innovatie en verduurzaming
Een boerderij met een stal vol zonnepanelen, waarmee een groot deel van de benodigde energie wordt opgewekt.
Afgelopen jaren zijn Eefje en Erik druk bezig geweest met hoe het bedrijf rendabel te houden. Zo hebben de koeien responders om, waarbij middels een computer bijgehouden wordt hoeveel “brok” de koe mag hebben. Verder mogen de koeien onbeperkt eten bij het voerhek, met een vernuftig schuifsysteem.

Daarnaast heeft de boerderij een melkfabriekje, waar karnemelk, vla en yoghurt wordt gemaakt. Ook laten zij van hun melk kaas maken. In de Boerderijwinkel in het oude bakhuisje zijn deze producten te koop, net als de melk uit de tap. Maar ook het vlees van de eigen koe.
Nu willen ze nog graag een stap zetten, naar hooimelk. In de zomer eten de koeien het kruidenrijke gras op het land. En in de winter het hooi. Dit betekent dat het gemaaide gras gaat drogen in een speciale hooischuur. Met als gevolg dat de koeien minder krachtvoer nodig hebben.
Dank voor het interessante en leuke werkbezoek en de gastvrijheid!