Door Anneke Knoppert – De televisie-uitzending van Opstandelingen (donderdag 2 juli) heeft veel verbazing, verontwaardiging en vragen opgeroepen. Hoe kan het dat de burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad bepaalt dat de raad alleen maar ‘voor’ kan stemmen over een hamerstuk? Waarom doet de raad niets om dit illegale gedoe van Tomassen te stoppen? Waarom heeft de burgemeester besloten om niet mee te werken aan het programma?
Het televisieprogramma heeft geen echte onwaarheden verteld, maar ze hebben ook niet erg hun best gedaan om het hele verhaal te vertellen. Zo heb ik bijvoorbeeld de uitleg gemist dat het bestuursrecht zegt dat de raad verplicht is om te proberen ruimtelijke illegale situaties te legaliseren na het vaststellen van een bestemmingsplan. En zo kan ik nog wel meer onvolkomenheden naar voren brengen, maar het is inmiddels allemaal al gebeurd en veel mensen zien bevestigd wat ze toch al dachten: ‘de gemeente’ deugt niet, het college is corrupt en de raadsleden zitten er toch enkel maar voor het geld…
Kan de burgemeester bepalen dat de raad enkel kan voorstemmen bij hamerstukken? Nee natuurlijk niet. Hoewel de uitzending dit suggereerde, is dat bij het stemmen over de Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) voor Tomassen Duck-To dan ook niet gebeurd. De heer Wilhelm had een zgn. stemverklaring afgelegd waarin hij aangaf dat zijn partij (BBE) op één van de vier punten uit het raadsvoorstel voor de af te geven concept-VVGB zou kunnen meestemmen (de erfafscheiding). Hij heeft echter niet gezegd dat zijn partij tegen dit hele raadsvoorstel voor het afgeven van de VVGB zou stemmen. De opmerking van de burgemeester dat ze alleen vóór konden stemmen was op z’n minst ongelukkig (hij had de heer Wilhelm kunnen uitleggen dat deze zich niet goed uitgedrukt had), maar ging niet over het feit dat je als raad altijd vóór alle hamerstukken moet stemmen, enkel dat je niet over een deel van het raadsvoorstel kunt stemmen. Het gebeurt heel regelmatig dat er een fractie uit de Ermelose gemeenteraad per stemverklaring tegen een deel van de hamerstukken stemt. Het gegeven dat ze onder één agendapunt vallen doet daar niets aan af. Wat beter was geweest, is dat de heer Wilhelm om een hoofdelijke stemming had gevraagd voor dit specifieke raadsvoorstel uit de hamerstukken. Of dat hij om een schorsing had gevraagd zodat hij de griffier of de voorzitter om uitleg van de procedure had kunnen vragen.
Waarom legaliseert de raad alles achteraf toch nog? Door het bestemmingsplan De Driehoek vast te stellen (8 maart 2018), heeft de raad aangegeven akkoord te gaan met de situatie die op dat moment aanwezig was. De wettelijk verplichte vervolgstap is dan dat de aanwezige niet legale bebouwing indien mogelijk (in dit geval ging het om een klein aantal vierkante meters op een groot terrein) gelegaliseerd moet worden. Dit mag dan enkel en alleen beoordeeld worden op ruimtelijke gronden: is de bebouwing inpasbaar? Progressief Ermelo en BurgerbelangenErmelo hebben mede daarom tegen het bestemmingsplan gestemd, maar waren in de minderheid. Ten tijde van de behandeling van de VVGB (16 oktober 2019) was het bestemmingsplan echter een feit en derhalve hebben wij voor de VVGB gestemd. Dit na een, door de voltallige raad aangevraagd, advies ingewonnen te hebben bij een onafhankelijk adviseur. Dit raadsvoorstel ging enkel over de procedure om bestaande, illegale bebouwing te kunnen gaan legaliseren. In het televisieprogramma ging het vooral over de milieuvergunningen, maar dat is geen bevoegdheid van de raad.
Dat de burgemeester besloten heeft niet mee te werken aan het programma is op z’n minst gezegd een ongelukkige beslissing geweest. Ook al wordt er ‘geknipt en geplakt’ en wordt niet het hele verhaal voldoende uitgelegd, het is altijd beter om je te verdedigen met de uitspraak dat er selectief met jouw inbreng omgegaan is dan om bij voorbaat al te stellen dat ‘ze’ jouw woorden toch zullen verdraaien.
Voor de volledigheid: de makers van het programma hebben buiten de heer Wilhelm (en dan ook nog enkel hem persoonlijk, niet zijn partij BBE) geen andere raadsleden of partijen benaderd om mee te werken of vragen te beantwoorden.
Mocht u na het lezen van deze uitleg nog (meer) vragen hebben, dan beantwoord ik die uiteraard graag. U kunt mij daarvoor bellen 06 – 42637258 of mailen a.knoppert@ermelo.nl