Door Evelien Kars – In de raad van 12 mei stonden er twee moties op de agenda, met dank aan raadslid Pieter Stam van de SGP – een over zoekzone (grootschalige) woningbouw en een over beleid transformatie kleinschalige solitaire recreatieparken.
De eerste hebben we van harte mede ingediend, de laatste niet.
Progressief Ermelo vindt wonen, en dan met name betaalbaar wonen, erg belangrijk. Zeker omdat in de voorgaande periodes te eenzijdig is ingestoken qua beleid – dure appartementen, veel grondgebonden duurdere woningen – is het mooi om te zien dat er in deze raadsperiode een duidelijke kentering waarneembaar is. Door beleid als het afwegingskader en de verordening sociale woningbouw, moet bij een nieuwbouwproject 50 % goedkope woningen worden gerealiseerd. En dit belang wordt door de hele raad onderschreven.
Waarom stemden we dan toch niet in met de tweede motie, die ook duidelijk nog meer wonen mogelijk maakt? Wij vinden de motie te eenzijdig ingestoken. En onnodig. Maar ook eenzijdigheid van de recreatie bewerkstelligt.
Waaruit dit blijkt? Het woord wonen werd in dit debat wel erg vaak genoemd. En dat is goed. Maar het is niet de enige invalshoek. We moeten ons realiseren dat wonen op sommige plekken echt niet passend is. Ook al willen mensen daar graag permanent wonen en wil de ondernemer stoppen met de onderneming. We moeten het wel in een breed kader zien en alle belangen afwegen.
Laat dit nou al mogelijk zijn binnen het kader van de vitale vakantieparken. Er is een duidelijke paragraaf opgenomen hoe om te gaan met parken buiten de drie clusters (voor de echte die-hards: paragraaf 6.2, op pagina 31 van het beleid Toekomstvisie op de verblijfsrecreatie in Ermelo – te vinden op de website https://www.ermelo.nl/ermelo-in-ontwikkeling/vitale-vakantieparken en anders stuur ik het u graag toe) . Als de ondernemer heeft aangetoond dat een toekomst binnen de verblijfsrecreatie niet mogelijk is, dan komt een alternatieve vorm van gebruik in beeld, niet alleen wonen overigens! Het initiatief en de eindverantwoording ligt in eerste instantie bij de ondernemers, de gemeente stelt zich faciliterend op. Ten behoeve van dit beleidsstuk zijn alle parken in beeld gebracht, ook deze kleinschalige solitaire parken. Toch gaan we dit nu weer opnieuw in beeld brengen, en sterker nog, we pakken als gemeente de regie. Dat kan, maar als in de afgelopen jaren zo weinig parken zich gemeld hebben bij de gemeente, terwijl dit al wel mogelijk was, vragen wij ons af hoe groot de noodzaak is. Blijkbaar – en dan kom ik aan bij het laatste punt – hebben deze parken voldoende bestaansrecht. Want laten we eerlijk zijn: als je woont in Ermelo, dan weet je dat je ook graag wilt recreëren in Ermelo! En dat kan dan gelukkig ook op kleinschalige solitaire parken, met rust en ruimte, zonder de enorme luxe. Voor ieder wat wils!